3 listopada 2016

2x dynia, czyli dwa proste przepisy na dania z dynią


Dzisiaj podrzucam Wam dwa proste przepisy na dania z dyni. Sezon na to niedoceniane w kuchni warzywo nadal trwa, więc trzeba się pospieszyć i spróbować czegoś nowego. Dynia to źródło wielu witamin i kwasu foliowego, dlatego warto ją przyrządzić.


Przepis nr 1 - ZUPA DYNIOWA

Składniki:
-ok. 500 g dyni
-2 średnie marchewki
-jedna duża cebula
- 4 średnie ziemniaki
-sól, pieprz, imbir, olej/oliwa

Sposób przygotowania:

Dynie obieramy, wyjmujemy z niej pestki i kroimy w kostkę. Następnie przekładamy ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Kawałki dyni skraplamy oliwą lub olejem. Blachę wkładamy do rozgrzanego do 100 stopni piekarnika. Pieczemy dynię przez około 20-25 minut. W czasie, kiedy nasza dynia się piecze, obieramy i kroimy cebulę, marchewki oraz ziemniaki. Do garnka wlewamy około łyżki oleju/oliwy i smażymy cebulkę. Kiedy lekko się zarumieni, wyłączamy palnik. Następnie do garnka dodajemy surową marchew, ziemniaki i dynię. Warzywa zalewamy wodą (ok. 2 litry). Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną (ok. 30-45 min.). Na sam koniec całość blendujemy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz imbirem. Zupę możemy podawać z grzankami i pestkami dyni, które można samodzielnie uprażyć na patelni.



Przepis nr 2 - PLACKI DYNIOWE

Składniki:
- ok. 1/4 średniej dyni
- 2 jajka
- mąka
-sól, pieprz, imbir, olej/oliwa

Sposób przygotowania:

Dynie obieramy, wyjmujemy z niej pestki i kroimy w kostkę. Następnie podobnie jak w przypadku przygotowania zupy, przekładamy ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Kawałki dyni skraplamy oliwą lub olejem. Blachę wkładamy do rozgrzanego do 100 stopni piekarnika. Pieczemy dynię przez około 20-25 minut*. W międzyczasie w małym naczyniu mieszamy 2 całe jaja z przyprawami, pieprzem, solą, imbirem. Wyjętą z piekarnika dynię trzemy na tarce na średnich oczkach. Do startej dyni dodajemy mieszankę jajek z przyprawami. Następnie do dodajemy mąkę pszenną, tak aby uzyskać dość gęstą masę. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju lub oliwy i łyżką nakładamy masę formując placki. Po usmażeniu przekładamy placki na talerz z ręcznikiem papierowym (w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu). Placki można podawać z sosem (jogurt naturalny+koperek+sól+pieprz).

*Można też pominąć ten krok i zetrzeć na tarce surową dynię.


7 komentarzy:

  1. Jak to apetycznie wygląda :D Muszę oba wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pierwszy od razu bym chciała testować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Dwie opcje wyglądają super i myślę że nie są takie trudne do przygotowania :) Na pewno wypróbuję po weekendzie placki :D Dodaję również do obserwujących i pozdrawiam

    http://sarowly.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Oba przepisy cudowne, jednak placki są bliższe mojemu sercu! Będę musiała wypróbować!

    Pospolitaola.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować przepis na placki. ;]

    OdpowiedzUsuń

Miło, że jesteś! ♥
Zawsze odwiedzam moich czytelników :)
Zaobserwowałaś/eś? Powiadom mnie w komentarzu!